top of page
  • Foto van schrijverChloé Van Boven

Persartikel 2 mei 2022


Ontdek de verborgen magie van de Biezebroeken te Aalst op 15 mei 2022Wat hebben magische trollen en een heks met elkaar gemeen? Ze wonen in het eeuwenoude bronbos Biezebroeken te Moorsel. Kom wandelen en spelen in de natuur en het verhaal ontdekken tijdens de feestelijke opening van de Biezebroeken op 15 mei 2022.Perspreview op 11 mei 2022 om 10u00, cfr. infra.


Een landschap vol leven


Met bijzondere boomsoorten als gewone vogelkers, abeel en iep vormen de Biezebroeken duidelijk een oud en biologisch waardevol bos. Nog voordat het oogverblindend tapijt van witte daslook begin mei verschijnt, kan je al andere typische voorjaarssoorten zien bloeien: muskuskruid, bosanemoon en slanke sleutelbloem. De reuzenpaardenstaart verraadt op veel plaatsen dat er kwelwater uit de grond borrelt. De grote plantenrijkdom toont hoe speciaal deze plek is.


Natuurpunt Aalst kon in de Biezenbroeken enkele percelen verwerven met hoge natuurwaarde en startte met een aangepast natuurbeheer in een nieuw natuurproject op grens van Moorsel en Herdersem. Dankzij een aangepast maaibeheer groeide het hoger en droger gelegen onbemeste grasland uit tot een bekoorlijk bloementapijt – een feest voor bijen, vlinders en andere insecten. Meer dan 150 verschillende soorten vinden een thuis in de graslanden. De grote kaardebol zijn blauwe distelachtige bloemen pronken in de zomer boven alles uit. Steenuilen gebruiken de paaltjes langs de graslanden gretig als uitkijkpost om naar muizen te speuren. Eekhoorn, egel en hermelijn houden zich graag schuil onder de takkenwallen. Iedereen kan daar binnenkort mee komen genieten van deze natuurpracht.


Ontdek de magie van het Trollenpad


Het Trollenpad is een bewegwijzerd wandelpad voorzien van verschillende belevingselementen, een onbewaakte speelzone en houten trollen die vertellen over de verborgen magie van het eeuwenoude bronbos. Het project heeft tot doel mens en natuur op een ludieke wijze dichter bij elkaar te brengen en is een samenwerking tussen Junior Chamber International (JCI) Aalst en Natuurpunt Aalst. Het trollenpad is 2,4 kilometer lang en ontsluit de Biezebroeken. Het kan worden gecombineerd met 2 andere wandellussen van 5.6 kilometer of 4.8 kilometer.

Toerisme in de regio en ondersteuning van de lokale handel


Niet alleen de natuurbeleving maakt dit project ambitieus. Junior Chamber International wil met dit project ook een maatschappelijke stempel drukken en met dit project het toerisme in de streek en de lokale handel een extra duwtje in de rug te geven. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met Stad Aalst, Visit Aalst, Unizo en District A.


Aalst wordt ondertussen overspoeld met kleurrijke trollen. Met de steun van FabLab worden er immers 3D trolletjes geprint die de stad veroveren.


Ook zijn er al heel wat leuke samenwerkingen aangegaan met de lokale handel en vind je trollenkoeken bij Bellekens Bakker, trollenpralines bij Dingsken Ijs, trollenkaas bij Kaasmakerij De Faluintjes, een trollenbroodje bij Atelier Meme, trollenijs bij kaasboerderij Keymeulen en zelfs originele kinderkleding voorzien van een leuke trollenprint bij Fo&Fie. Ook aan de volwassenen werd er gedacht: Limonkeurken voorziet een rode kersenlikeur van trollenbloed, je kan genieten van trollencocktails in de Verfrissing (Sporthal Faluintjes), Maeskes Roem brengt een trollenkoffie uit en bij The Siren’s Cove uit Wieze kan je heksenrum kopen. Het is geweldig om te zien hoe dit project zo veel onverwachte steun heeft gekregen. Ben je ook benieuwd naar de smaak van echte trollenbroodjes, trollenkaas, trollenkoffie, trollenijs,... Kom zeker langs op onze ambachtenmarkt tijdens de opening!We verwelkomen jullie graag!


Kom jij spelen, wandelen en de unieke natuur ontdekken? We verwelkomen jullie graag tijdens de feestelijke opening op zondag 15 mei. Tussen 14u en 17u kan u wandelen langs de bewegwijzerde nieuwe wandelroute van 5.5 km lang. Onderweg krijgt u op interessante plaatsen uitleg van enkele natuurgidsen. De kinderen kunnen op zoek naar de trollen en de belevingselementen uitproberen. Er is een informatiestand en er worden trollenproducten en drankjes verkocht om ons project te steunen.


Je vindt het natuurgebied Biezebroeken en het trollenpad aan de Biesebroekweg in Moorsel.


Wil je meer te weten komen over dit project kan je ons volgen op Instagram @trollenpad_aalst of via de website www.trollenpad.be of www.natuurpunt.be/natuurgebied/biezebroeken.


Pers – preview en contactgegevens

Speciaal voor de pers voorzien we een preview op woensdag 11 mei 2022 om 10u00. Dank om jouw aanwezigheid te bevestigen via arne.vandenbossche@jciaalst.be.


Voor alle andere vragen, fotomateriaal of routebeschrijvingen kan u steeds terecht bij:
JCI Aalst Natuurpunt Aalst

Arne Van den Bossche

arne.vandenbossche@jciaalst.be

Magda De Wolf

dewolfmagda9@gmail.com

0472/99.39.25 0473/72.55.49

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page